Fasciaal Distorsie Model (FDM)

Stephen Typaldos

Osteopaat Stephen Typaldos DO. ontwikkelde in de jaren 90 van de vorige eeuw een nieuwe revolutionaire behandelmethode voor problemen van het fasciaal systeem. Hij noemde dit het Fasciaal Distorsie Model of kortweg FDM.

Het viel Typaldos op dat overal op de wereld, mensen klachten allemaal op de zelfde manier beschrijven met hun lichaamstaal. De ene patiënt beschrijft de pijn in de schouder met een strijken langs de bovenarm, de ander knijpt met de hand in het schoudergewricht, de volgende drukt met de duim ter hoogte van de m.Trapezius Descendens terwijl de andere met de vingertop wijst ter hoogte van de aanhechting van de m. Supraspinatus. Dit zijn een paar voorbeelden van lichaamtaal die verwijzen naar een specifiek fasciaal distorsie patroon. Het FDM is een anatomisch perspectief waarin de etiologie van vrijwel alle aan-doeningen van het musculo skelettale systeem(en vele neurologische en ander medische condities) worden gezien als aandoeningen van de verbindende delen van het lichaam (pezen, ligamenten, retinaculae, fasciae…….).

Dit model vraagt een precieze effectieve manuele behandeling van verschillende traumata zoals spierverrekkingen, rupturen, fracturen, frozen shoulders, verstuikte enkel, shin splints, Osgood Schlatter, whiplash, hoofdpijn, fasciitis plantaris of hielspoor, rugklachten, tendinitiden en dergelijke. De resultaten van de behandelingen zijn objectief zichtbaar, voelbaar, duidelijk meetbaar en DIRECT voelbaar voor de patiënt.

De fascia is een 3-dimensionaal fijn vezelig netwerk dat de verbinding onderhoudt tussen alle cellen in het lichaam. Fascia omhult spieren, pezen, botten en gewrichten maar ook de tastlichaampjes van het zenuwstelsel, de bloedvaten en het lymfatisch systeem. Fascia is ook een uitgebreide opslagplaats van vocht en speelt een belangrijke rol in de bevoorrading van de cellen. Verandering (distorsies) van de fascia kan verstorend werken op het vermogen van het lichaam om zichzelf gezond te houden. De doelstelling van de behandeling is de verandering corrigeren om de normale beweeglijkheid van de fascia te herstellen.

Het Fasciaal Distorsie Model “FDM” is ontwikkeld door Stephen Typaldos. Deze helaas veel te vroeg overleden Amerikaanse collega ontwikkelde deze methode die bekend staat om zijn eenvoud en effectiviteit. Typaldos was een geniaal collega en een visionair. Naast zijn werk als osteopaat schreef hij een viertal musicals, bestudeerde hij tal van stromingen binnen de geneeskunde en wordt hij nog iedere dag gemist door zijn naaste collegae.

Meer informatie kunt u terug vinden op www.fdm-europe.com